RETORIKA - Tatjana Zidar Gale s.p.

Nahajate se: > Kaj ponujamo > Coaching in ter...

Coaching in terapija

Kaj je coaching, kaj terapija in kaj trening


Coaching je pogovor, kjer klient skupaj s coachem razčleni, kaj želi: skupaj razjasnita in konkretizirata klientove želje, da lahko potem oblikujeta konkretne cilje, ki jih klient želi doseči. Coaching je interaktivni proces med coachem in klientom, kjer coach uporablja posebne tehnike spraševanja, spodbuja izvrševanje nalog, daje povratne informacije, da klient lahko postopoma doseže cilje, ki si jih je zadal – da sam najde pot do postavljenih ciljev. Coach ni svetovalec, ki bi ponujal rešitve, coach klienta spodbuja, da sam na stvari začne gledati z drugih zornih kotov, pride do novega uvida, spoznanja …, zato lahko tudi sam najde rešitve, ki jih pred tem ni videl oziroma jih zaradi omejitev v svojih miselnih procesih, zaradi izkušenj ali morda zaradi svojih omejenih prepričanj ni mogel videti.

Terapija je pogovor med terapevtom in klientom, v katerem terapevt s pomočjo različnih metod klientu pomaga do boljšega spoznavanja sebe (odnos do sebe) in boljših odnosov z drugimi (odnos do drugih), kar posledično omogoči bolj kakovostno in zadovoljno življenje. Pomaga mu odkriti vzroke za nastale težave, vzroke v pogovorih skupaj odpravljata. Terapevt torej klientu pomaga bolje razumeti, ozavestiti, sprejeti in predelati breme preteklosti, da bo lahko polno zaživel in samozavestneje pogledal v prihodnost. Terapevt in klient pogovore gradita na zaupanju. Prav zaupen odnos klientu omogoča, da lahko odprto in sproščeno spregovori o sebi, svojih težavah, nezadovoljstvu, svojih željah …
Terapija je namenjena klientom, ki želijo doseči olajšanje psiholoških in/ ali fizičnih simptomov (zmanjšati napetost, nemir, strah, čustveno ozdraveti …), zato terapija vključuje razumevanje in obravnavo izkušenj iz preteklosti.

Trening – individualni trening – pa je interaktivno delo med trenerjem in posameznikom, ki želi izboljšati svoje veščine ali spretnosti, a mu primanjkuje določenih virov: ni dovolj izurjen, nima dovolj izkušenj, nima dovolj znanja, veščin, strategij ali orodij … Trener pripravi niz vaj, ki jih skupaj trenirata. Posameznika spodbuja, da eksperimentira in z novimi veščinami spreminja ustaljene navade, se izboljšuje, učinkoviteje dela …
 

Kaj pa je svetovanje (counselling)

Svetovanje je pogovor med svetovalcem in klientom, ki je naletel na konkretno težavo in išče možnosti, kako jo rešiti. Svetovalec in klient skupaj ugotovita, kaj bi bilo najprimerneje storiti oziroma kakšna rešitev bi bila najustreznejša za nastali zaplet.

Naše izkušnje:

V praksi pogostokrat združujemo oziroma prepletamo vsa štiri področja. Posameznik ima na primer težave zaradi svojih neprijetnih izkušenj. Zaradi njih si ne upa ali ne zna postaviti želenih ciljev. Prav tako potrebuje veščine, da te cilje doseže. Naletel je na konkretne težave, zato potrebuje nasvet oziroma usmeritev … Vsa štiri področja mu bodo pomagala, da postane uspešnejši, učinkovitejši, predvsem pa bolj zadovoljen.


Coaching in terapija

Kontakt

Telefon:
(01) 437 23 33
031 308 900
Fax:
(01) 437 23 33

Naslov:
Šmartinska 68, 1000 Ljubljana