RETORIKA - Tatjana Zidar Gale s.p.

Nahajate se: > E-Novice

E-Novice

Zakaj mesečnik e-novice?


V različnih podjetjih po Sloveniji sem večkrat slišala: »Ko udari kriza, se najprej varčuje pri izobraževanju – še posebej pri mehkih temah«. Prav tako sem poslušala: »Sedaj za izobraževanje res nimamo časa. Zaradi krize moramo reševati težave.« Naša prva asociacija na to je lahko vprašanje, kako rešujejo težave, kako se pogovarjajo, kakšne strategije reševanja uporabljajo … Zanimivo bi bilo prisluhniti njihovim odgovorom. V različnih podjetjih so zaposleni pogosto pojasnjevali:
 
  1. Naši vodje nas želijo ustrahovati, potem pa so prepričani, da imajo moč nad nami. Saj jo imajo, a ta ni prava. Tako ne bomo rešili težav, predvsem pa ne bomo izboljšali sodelovanja in dosegali dobrih rezultatov. Kar pa je najslabše: vodje smo nehali spoštovati.
  2. Nadrejeni nas ne poslušajo. Govorijo nam, kaj je treba narediti. Ne vprašajo pa nas, če se to da, če bo šlo, je njihova zahteva sploh realna … Se vidi, da nas ne spoštujejo.
  3. O odločitvah vodstva nismo informirani. Samo zahtevajo, da delo dokončamo. Zanje so pomembni samo rezultati. Ljudje postajamo samo še številke … Ne zmoremo več! Če kaj rečemo, nam neprijazno pojasnijo, da lahko tudi gremo, če nam kaj ni prav.
 
Če pomislimo na najbolj črn scenarij, lahko taka pričevanja (tudi prepričanja) pripeljejo do razpada medosebnih odnosov na delovnem mestu, večjih konfliktov, slabega sodelovanja, posledično tudi slabše kakovosti dela, slabših rezultatov ipd.
 
Morda za izobraževanje sedaj res ni mogoče investirati več denarja, morda zaposleni nimajo veliko časa … Še vedno pa lahko najdemo načine, kako razvijati svoje komunikacijske, retorične in pogajalske veščine, kako bolje spoznati sebe in druge, graditi svojo samopodobo, reševati konflikte itn.

Naročite se na brezplačne e-novice!

Tatjana Zidar Gale

Obrazec za prijavo:

Ime:

Priimek:

E-naslov:


 

Coaching in terapija

Kontakt

Telefon:
(01) 437 23 33
031 308 900
Fax:
(01) 437 23 33

Naslov:
Šmartinska 68, 1000 Ljubljana