RETORIKA - Tatjana Zidar Gale s.p.

Nahajate se: > Blog > Marko Juhant in...

Marko Juhant in Simona Levec: Varuh otrokovih dolžnosti

Kot priporočilo za branje vam za mesec december ponujamo knjigo Varuh otrokovih dolžnosti. Avtorja sta specialni pedagog za motnje vedenja in osebnosti Marko Juhant in logopedinja Simona Levc. Gre za praktični priročnik dveh slovenskih avtorjev, ki je nastal na podlagi njunih večletnih izkušenj. Njegov namen je na enostaven in pregleden način prikazati staršem, vzgojiteljem in učiteljem, kako vzgajati otroke s postavljanjem mej. Posebnost tega priročnika je v tem, da prinaša obračun s permisivno vzgojo, ki podeljuje otrokom goro pravic. Vse, kar je zapisano v priročniku, je namenjeno veliki večini staršev, ki so se ujeli v past razvajanja svojih otrok ter pri tem pozabili, da je pri otrocih treba spodbujati tudi osebno odgovornost in opravljanje dolžnosti. Avtorja nam že na začetku neprizanesljivo povesta, da so starši danes sužnji, služabniki, sponzorji, samaritani ali meceni svojim otrokom. Pravih staršev je le malo. Ravno zato se v nadaljevanju in vse do konca knjige posvečata temu, kaj je zdrava avtoriteta, kakšne so dolžnosti staršev in kakšne dolžnosti otrok ter kdo nosi odgovornost za posamezna dejanja. Če je bilo torej v preteklosti marsikje navzoče pretirano poudarjanje otrokovih pravic, nam omenjena knjiga poskuša predstaviti pravo razmejitev med pravicami in dolžnostmi otrok ter njihovih staršev. Za pokušino si lahko preberete nekaj dolžnosti otrok in staršev. Ob zaključku knjige sta avtorja namreč povzela bistvene dolžnosti otrok in staršev ter napravila njihov seznam. Tule jih je nekaj iz tega seznama, vse ostalo, kar je v knjigi, pa toplo priporočam, da preberete sami, ker je napisano za vas oz. vse nas:

 1. Otrokova dolžnost je, da je aktiven pri vseh opravilih, povezanih z družinskim življenjem, dokler živi v vaši družini.
 2. Otrokova dolžnost je, da upošteva najvišjo avtoriteto. Najvišja avtoriteta ste prisotni starši.
 3. Otrokova dolžnost je, da dnevno opravlja vse naloge, priprave na šolo in da bere.
 4. Otrokova dolžnost je, da skozi igro, vajo in delo izuri svoje spretnosti.
 5. Otrokova dolžnost je, da se od staršev nauči svoje probleme reševati sam.
 6. Otrokova dolžnost je, da se obnaša kraju, času in dogajanju primerno. Če posameznih stvari še ne obvlada, se drži navodil staršev, učiteljev, spremljevalcev in drugih odgovornih oseb.
 7. Otrokova dolžnost je, da misli s svojo glavo.
 8. Dolžnost staršev je, da včasih pokažete, včasih svetujete in včasih ukažete.
 9. Dolžnost staršev je, da vzgajate otroke s pravili, prepovedmi in navodili neodvisno od tega, koliko je to vašim otrokom všeč.
 10. Dolžnost staršev je, da ste odgovorna avtoriteta ne glede na to, kje se z otrokom nahajate.
 11. Dolžnost staršev je, da vzgajate z besedo in zglednim ravnanjem, skladno s svojimi vrednotami.
 12. Dolžnost staršev je, da se z otrokom ukvarjate ob vzgojni priliki ali zahtevi, ne takrat, ko imate vi ravno voljo in čas.
 13. Dolžnost staršev je, da otroku pomagate organizirati delo za šolo in dom ter ga nadzirate.
 14. Dolžnost staršev je, da naučite otroke reševati njihove probleme. Ne pa, da jim jih kradete.
 15. Dolžnost staršev je, da otroke pripravite na prihodnost, ne na preteklost in na sedanjost. Da jih pripravite za v svet, ne za doma.
 
Boris Gale 

Coaching in terapija

Kontakt

Telefon:
(01) 437 23 33
031 308 900
Fax:
(01) 437 23 33

Naslov:
Šmartinska 68, 1000 Ljubljana