RETORIKA - Tatjana Zidar Gale s.p.

Nahajate se: > Blog > Mala knjiga za ...

Mala knjiga za velike starše

V prazničnem božično-novoletnem času, ko se človek v krogu družine umiri in nabira moči za napore v naslednjem letu, se bo morda našel tudi čas za branje knjige Mala knjiga za velike starše – avtorjev Zorana Milivojevića, Katje Bilban, Vide Kokelj, Miše Kramberger, Tjaše Steiner in Boruta Kožuha. V podnaslovu je zapisano, da je to priročnik za vzgojo otrok, ob branju pa boste mogoče ugotovili, da je še kaj več kot to. Gre za drobno knjigo, ki vas bo prav gotovo navdušila zaradi svoje enostavnosti, jasnosti in neposrednosti. Pravzaprav bi lahko rekli, da je priročnik, ki nam v nekaj poglavjih posreduje vso starševsko abecedo in nam brez odvečnega teoretičnega razglabljanja odgovori na marsikatero temeljno vzgojno vprašanje. Kot dobri starši se pač ne rodimo in ko se odpravljamo na starševsko pot, ne vemo ali bomo dober ali malo manj dober starš, zato nas ta knjiga pelje po poti, da tega »dobrega starša«, ki čaka v nas, odkrijemo, potegnemo na dan in ga začnemo poslušati.
 
Prav gotovo ni lahko biti starš. Ob rojstvu otroka začnemo, kakor najbolje vemo in znamo, opravljati to nalogo ter iskati poti, kako to postati. Otroci potrebujejo našo pozornost, pohvalo in priznanje. Prav tako pa potrebujejo tudi pravilno kritiko in če je potrebno, tudi pravično kazen. Ravno pohvali in kritiki otroka je v tej knjigi namenjeno kar veliko prostora. V poglavju »Iz naših ust v otrokova ušesa« boste lahko spoznali, na kaj moramo biti pozorni, kadar kritiziramo vedenje, ki nas moti in kako naj otroka pohvalimo. Temeljno pravilo, ki je tu izpostavljeno, je: vedno kritizirajmo le vedenje in ne osebe ter njenih lastnosti, ki jih ne more spremeniti. Naslednje poglavje se posveča nagradam in kaznim, ki izhajajo iz dobrega in nesprejemljivega vedenja naših otrok. Kazen sploh ni noben tabu v tej knjigi. Avtorji ji namenjajo veliko pozornosti, saj je v sodobni družbi uveljavljena permisivna vzgoja in dejstvo, da se otrok ne kaznuje.
 
Čeprav je vseh pet poglavij knjige zelo konkretnih, nam bodo pri vzgoji našega otroka oziroma najstnika najbolj odprle oči zgodbe v poglavju »Želeli smo najboljše …« Vsi starši namreč v svoji želji po tem, da bi delali najboljše, delamo tudi napake. Za boljše razumevanje različnih načinov vzgajanja in napak, ki se pri tem porajajo, so opisane štiri zgodbe, ki zelo poudarjeno nakazujejo nekatere napake pri vzgoji. Predvsem gre tu za razkorak med zahtevami oziroma pričakovanji, pohvalo oziroma nagrado in kritiko oziroma kaznijo.
 
Za dodatek in kot posladek med posameznimi poglavji najdemo še intervjuje z nekaterimi znanimi Slovenci in Slovenkami o tem, kakšna je bila njihova vzgoja in kako oni vzgajajo svoje otroke. Če bi torej radi vedeli, kako so bili vzgajani, kako kaznovani ali nagrajeni ter kakšne lumparije so ušpičili kot otroci: Matjaž Hanžek, Desa Muck ali pa Primož Peterka, vas vljudno vabim k branju omenjenega priročnika. Verjemite, ne boste razočarani.

Coaching in terapija

Kontakt

Telefon:
(01) 437 23 33
031 308 900
Fax:
(01) 437 23 33

Naslov:
Šmartinska 68, 1000 Ljubljana