RETORIKA - Tatjana Zidar Gale s.p.

Nahajate se: > Blog > F**K IT oziroma...

F**K IT oziroma K**C GLEDA

Knjiga, ki jo predstavljamo danes, nosi v izvirniku naslov Fuck it; pri nas je bila prevedena kot Kurc gleda in je delo avtorja Johna C. Parkina. Parkin je nekega dne rekel »kurc gleda« svojemu dotedanjemu delu, službi in vsem problemom, ki jih prinaša sodobna družba, se poslovil od Londona in odšel živet v Italijo, kjer je ustanovil holistični center. Čeprav gre za človeka, ki že dolgo preučuje različne verske nauke in se ukvarja z vzhodnjaško filozofijo, v tej knjigi ne bomo naleteli na nasvete, kako meditirati, prižigati kadila in popevati mistične pesmi. Nasprotno, avtor v njej na šaljiv in berljiv način obračuna s svojim delom in z vsem, zaradi česar se preveč sekiramo. Avtor pravi, da je knjiga nadvse primerna za tiste, ki nimate potrpljenja, da bi brali knjige od začetka. Svetuje, da jo odprete naključno in videli boste, kaj dobite: preberite poglavje, potem pa pojdite ven in razložite ljudem, kaj ste prebrali in kaj se je pri vas spremenilo.
 
Parkin nas skozi knjigo vztrajno nagovarja, naj odločno rečemo »kurc gleda« vsakomur in vsemu; temu, kar nas teži, kar se pričakuje od nas, kar si drugi mislijo o nas, kakšen je naš izgled, položaj v družbi in podobno. Ko nas pomembne stvari začnejo najedati do te mere, da ne vemo več, kaj je prav in kaj narobe, nas to pripelje do tega, da rečemo »kurc gleda« in izberemo kaj bolj zabavnega.
 
Za pokušino poglejmo, kaj na primer pravi o tako pomembni stvari, kot je hrana. Poudarja, da je naša obsedenost s hrano blazna. Postava je največji problem, o dietah pa je bilo napisanega toliko, da je to skoraj neverjetno. In potem jemo testenine brez glutena, čokolado brez kakava, kruh brez moke, pijemo kavo brez kofeina in tako naprej. Potem pride čas, ko rečemo kurc gleda dieto. Sprejmite svoje prehranjevalne navade takšne, kot so. Če ste malo bolj okrogli, pač ste; pa kaj potem. Za svoj naslednji obrok pojejte tisto, kar vam diši. Če vas kasneje zaradi tega popade slaba vest – kurc gleda tudi njo. Parkin stavi, da boste zaradi vsega tega imeli s hrano vedno manj težav, nehali jo boste deliti na »zdravo« in »nezdravo«. Stavi, da bodo šle kile slej kot prej dol. Priporoča torej, da »odjebite« dieto in začnite govoriti »kurc gleda« – naj vam hrana in postava ne pomenita veliko.
 
Tako nekako modruje John Parkin o hrani in dietah. Močno dvomim, da se boste (pri tem imam v mislih predvsem ženski svet) strinjali s tem, kar pravi Parkin o tako pomembni stvari, kot je prehranjevanje. Mogoče bo dalo njegovo razmišljanje vašemu neuspešnemu in brezplodnemu boju s kilogrami vseeno kakšno novo dimenzijo.
 
Podobno kot s hrano, si da avtor duška tudi z ostalimi življenjsko pomembnimi zadevami, kot so na primer: denar, služba, starševstvo, zdravje … Pravzaprav knjiga vsebuje vse, kar človek, ki se ukvarja sam s sabo, že ve. Je samo opomnik za vse naše probleme – ko torej izgubite smer reševanja problemov, preberite kakšno poglavje in morda boste vedeli, kje se nahajate.
 
Pa še to. Jaz bi naslov Fuck It rajši prevedel v »Jebeš vse skupaj«, ampak bo tudi »Kurc gleda« kar v redu. Pa obilo užitkov in dobre volje ob branju.

Boris Gale


Coaching in terapija

Kontakt

Telefon:
(01) 437 23 33
031 308 900
Fax:
(01) 437 23 33

Naslov:
Šmartinska 68, 1000 Ljubljana