RETORIKA - Tatjana Zidar Gale s.p.

Nahajate se: > Blog > Dr. Haim G. Gin...

Dr. Haim G. Ginott: Med staršem in otrokom

Knjiga dr. Haima G. Ginotta Med staršem in otrokom je izšla že davnega leta 1973 in je doživela več izdaj. Knjigo, ki jo imamo pred seboj, je dodatno uredila in posodobila avtorjeva vdova dr. Alice Ginott ter profesor H. W. Goddard, specialist za družinsko življenje. Za vsebino pričujoče knjige bi lahko rekli, da je predhodnica tistega, kar danes imenujemo čustvena inteligenca. Gre za praktičen vodnik, ki staršem nudi konkretne sugestije ter rešitve v vsakdanjih situacijah s svojimi otroki. Nasveti, ki jih nudi knjiga, so izpeljani iz temeljnih načel komuniciranja, ki staršem omogočajo, da lahko s svojimi otroki živijo v vzajemnem spoštovanju in dostojanstvu.
 
Vsi ti nasveti nam bodo še kako koristili. Kot ljubeči starši se sicer trudimo in smo polni dobrih namenov, istočasno pa otroke krivimo, obtožujemo, podkupujemo, etiketiramo, jim pridigamo in moraliziramo. Tovrstno komuniciranje pogosto ne temelji na pomanjkljivi skrbi, temveč v nerazumevanju; vzrok pa ni neumnost, marveč neznanje. Da bi otroku pomagali odrasti v sočutno, odgovorno in pogumno osebo, ni dovolj le starševska ljubezen, potrebna so znanja. Kako priti do teh znanj in kako jih uporabljati, pa nam bo povedala omenjena knjiga. Z njeno pomočjo bomo ideje lahko prevedli v vsakodnevno ravnanje.
 
Vsi si želimo, da bi naši otroci zrasli v odgovorne odrasle. Pot do tega nam avtor nakaže skozi področja, kot so: drobna gospodinjska dela, prehrana, opravljanje domačih nalog, nega hišnih ljubljenčkov in podobno. Vse to so področja, kjer je pomembno, da starši otroka usmerjajo z občutkom in razumevanjem za njegov trud pri osamosvajanju – sicer ne bo želenega rezultata. Prav tako ni starša, ki se ne bi spraševal, kako naj se odziva na otrokove laži, kraje in vse druge mogoče lumparije, ki so del odraščanja. Grožnje, obljube in surovost gotovo niso pravi odgovor. Dr. Ginott pravi, da je najbolj učinkovita rešitev odzivanje z jasnimi ugotovitvami, ki obenem izražajo naše vrednote. Pri uveljavljanju avtoritete naj manj besed zaleže več kot vsako napenjanje mišic in izrekanje groženj. Kadar se pojavijo problemi, iščimo zanje rešitve, ne pa kritizirajmo in krivimo otroka. Jeza, ki je pri tem neizbežna, se da izraziti brez zmerjanja in grajanja, svoja čustva pa lahko izrazimo tako, da ne napadamo otrokove osebnosti in značaja.Pomembno je tudi, da otrokom priznamo, kar jim gre. Nagrade zaležejo največ takrat, kadar jih ne napovedujemo vnaprej in z njimi presenetimo ter na ta način izrazimo pohvalo.
Rešitve, ki jih ponuja ta knjiga, lahko olajšajo naloge starševstva, če jih pravilno uporabljamo. Kdor želi po pameti uporabljati metode, ki jih priporoča ta knjiga, ne sme ignorirati otrokovega temperamenta in osebnosti. Obravnavajmo otroka z enakim spoštovanjem, kakršno pričakujemo od njega, pravi dr. Ginott.
 
 
Boris Gale
 

Coaching in terapija

Kontakt

Telefon:
(01) 437 23 33
031 308 900
Fax:
(01) 437 23 33

Naslov:
Šmartinska 68, 1000 Ljubljana